Suriye Çalıştayı Sonuç Bildirisi

İYİLİKDER SURİYE ÇALIŞTAYI

23 Ekim 2016 / Gaziantep

23 Ekim Pazar günü Bülbülzade Vakfı Davut Özgül Konferans Salonu’nda yapılan Suriye Çalıştayı’na Anadolu Platformu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Zekeriya Şengöz ve kurul üyeleri, Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Aldemir ve kurul üyeleri, İyilikder Başkanı İbrahim Bahar, İyilikder Temsilcileri ile birlikte Türkiye’nin yaklaşık 30 ilinden İyilikder gönüllüsü 150 kişi katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan Çalıştayın açılış konuşmasını Anadolu Platformu Suriye Koordinatörü Mahmut Kaçmazer yaptı. Kaçmazer konuşmasında Suriye Çalıştayı’nın bölge için çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları dile getirdi:

“Suriye’deki savaşın başladığı ilk günden bu yana İyilikder olarak özellikle sınır bölgesinde çok ciddi çabalar ortaya koyduk. Yapmış olduğumuz yardımların yanında Suriyeli kardeşlerimizin acılarını acımız, dertlerini dertlerimiz bilmemiz dolayısıyla ortak bir geleceği inşa ediyoruz. Bu savaşın bu kadar süreceğini ve bize yansımasının bu boyutta olacağını tahmin edemedik. Ancak bu 6 yıllık sürede bizler gece gündüz demeden Suriyeli kardeşlerimizin yanında olmayı kendimize bir ilke edindik.

Daha sonra sırasıyla Anadolu Platformu YİK Başkanı Zekeriya Şengöz, Anadolu Platformu YK Başkanı Turgay Aldemir ve İyilikder Başkanı İbrahim Bahar birer selamlama konuşması gerçekleştirdiler. Konuşmalarında Suriye meselesinin bir sorun olmaktan öte yeni bir çalışma alanı olduğunu vurgulayan konuşmacılar, Türkiye’ki sivil toplum tecrübesinin her bir başlığı ile Suriye’nin yeniden inşa sürecinde ufuk açacak organizasyonlar içerisinde olması gerektiğini ifade ettiler.

Yapılan konuşmaların akabinde, temsilciler Suriye özelinde farklı komisyonlarda yaptıkları çalışmalarından bahsederek katılımcıları bilgilendirdi. Çalıştayın sonunda ise Sonuç Raporu okundu.

İYİLİKDER SURİYE ÇALIŞTAYI RAPORU

Anadolu Platformu olarak Suriye ile yaptıklarımızın ve yapmamız gerekenlerin bilgilerinin paylaşıldığı çalıştayda aşağıdaki hususlarda görüş birliğine varıldı;

• Suriye konusunu bir sorun olarak değil bir çalışma alanı olarak değerlendirmek gerekmektedir.
  • Suriye konusuna yaklaşımı yalnız Türkiye içerisindeki Suriyeliler ile ilgili okumanın doğru olmadığı, bundan daha ziyade Suriyelilerin Suriye’deki yaşam ortamlarına dönük düşünmek gerekmektedir. Fırat Kalkanı Hareketi bu yönden değerlendirilmeli, temizlenen bölgelerde hayatın normalleşmesi için ve insanların tekrar kendi ülkelerine dönüşünün sağlanabilmesi için buralarda eğitim başta olmak üzere sosyal içerikli yardım çalışmalarının planlanması gerekmektedir.
  • Suriye konusunu salt yardım başlığı üzerinden değerlendirilmemeli, eğitim başta olmak üzere sosyal ve kültürel alanlarla ilgili stratejik çalışmalar yürütme konusunda yeni bir okumanın yapılması gerekmektedir.
  • Misafirlerimiz konumundaki Suriyeliler ile ilgili olarak, onlara nasıl bir ülkeye geldiklerine dair,-trafik kurallarından, sağlık hizmetlerine; yöresel kültürlerden eğitim alanına kadar,- bilgiler verecek platform olarak çıkarılan “Sosyal Uyum” kitabının yaygınlaştırılarak dağıtımının ve gerekli durumlarda seminer programlarının yapılması fikri paylaşıldı.
  • Platform olarak çevirisi yapılan fikir kitaplarının (Bilgi ve Bilinç / Turgay Aldemir, Bireysel ve Toplumsal Değişimin Yasaları / Cevdet Said, İşte Önderimiz Hz. Muhammed / İhsan Süreyya Sırma, Kimlik İnşası / Ramazan Kayan, Müslüman Filozoflar / Ali Özcan, Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler / Rasim Özdenören, Tarihin Nöbet Değişiminde Zamanın Ruhu / Turgay Aldemir, Zorluklar Karşısında Müslüman Gençlik / Abdullah Nasuh Ulvan) Suriyeli misafirlerimizin, öğrenci, eğitimci ve okumuş kesimlerine ulaştırılmasının özellikle entelektüel paylaşım açısından katkı sunacağı ifade edildi.
  • Tire yayınlarından çıkarılan EKE (Evde Karakter Eğitimi) kitaplarının Arapçaya çevrilmesinin önemli olduğu, bu nedenle bu kitaplarını oluşturulacak öğrenci gruplarında ya da Geçici Eğitim Merkezlerinde yardımcı kitap olarak kullanılması hususunda gerekli çalışmaların yapılması karara bağlandı.
  • Platformun Suriyeli yazar-çizer, medya mensuplarını bir araya toplayarak on beş günde bir çıkardığı “İşrak Gazetesi”nin yaygınlaştırılarak, illerimizdeki Suriyelilere, Geçici Eğitim Merkezinde görev alan öğrenci ve öğretmenlere, resmi kurum ve kuruluşlara (MEB, Dernekler Müdürlüğü, AFAD, Kızılay) en önemlisi de diğer sivil toplum kurumlarına dağıtımının planlanmasına karar verildi.
  • GEM (Geçici Eğitim Merkezi)’lerin özel olarak ele alınması gerektiği, buralarda bulunan öğrencilere dönük kültürel ve sportif faaliyetlerin orta öğretim çalışmalarımız içerisinde planlanarak ele alınması gerekliliği üzerinde duruldu.
  • Türkiye’deki sivil toplum tecrübesinin Suriyeli kardeşlerimize aktarılarak, onların da STK olarak örgütlenmesinin sağlanabilmesi hususunda çalışmaların yürütülmesi özellikle Gaziantep’teki Minber Şam Derneği ve Malatya’daki Malatya Şam Derneği örneklerinden istifade edilmesi kararlaştırıldı.
  • Suriye içerisine yapılan yardımların önemli olduğu, buralara yapılabilecek yardımlar hususunda İyilik Der Suriye Koordinatörlüğü’nün yönlendirmelerinin dikkatle takip edilmesi ve herhangi bir hususta yardım organizasyonu başlatıldığında bütün bölgelerimizin gerekli hassasiyeti göstermesinin özellikle İstanbul merkezli çalışmaların daha yoğun olarak yansımasının yerinde olacağı ifade edildi.
  • Suriye içerisinde şuana kadar ağırlıklı olarak Halep ve Cerablus etrafında açılan 44 İyilik Okulu’nun sayılarının arttırılarak devam etmesi gerektiği, buna dönük olarak eğitim yardımları hususunda ivedilikle çalışmaların hızlandırılması kararlaştırıldı.
Kayseri'de Kış Yardımlarımız Yürekleri Isıtmaya Devam Ediyor
İyilik Dünyaya Yayılmaya Devam Ediyor
Ankara'da iyilik çalışmaları devam ediyor