Derneğimizin önemli gelir kaynaklarından biri de siz hayırsever bağışçılarımızca derneğimizin bağışladığı gayrimenkullerden oluşmaktadır.

Gayrimenkul bağışları hayrı sevabı daima olan sadakalardan sayılmaktadır. Cami, çeşme, yol yapmak, ağaç dikmek gibi hayrı sevabı daim olan sadakaların bir çok yöntemi olduğu gibi gayrimenkullerin hayır yolunda kullanılması amel defterinizin o yapılar kullanıldığı sürece açık kalması demektir. Bu konuda Peygamber efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuşlardır: “Ölen kimseyi üç şey (kabre) kadar takip eder; çevresi, malı ve ameli. Bunlardan ikisi geri döner, birisi kendisiyle kalır. Çevresi ve malı geri döner; ameli kendisiyle kalır” (Riyâzü’s Sâlihîn, C. 1, No. 104). İnsanlığın hizmetine, insanın yararına ve müslümanların hayrına vesîle olan her amel hayırlıdır. Fakat bu amellerden sadaka-i câriye denen bir kısım hayırlar vardır ki, süreklilik ve devamlılık arz ettiği için, kalıcılık yönünden daha makbuldür. Bunların herbiri sahibinin ve sebep olanların hayrının devamını sağlayan ölmez eserlerdir.

Gayrimenkul Bağışlarınızın Değerlendirilmesinde Derneğin Yönetim Kurulumuz kararları ve bazı kriterleri ile gerçekleşmektedir;

a- Gayrimenkulün, derneğimize fayda sağlayacak nitelikte olması,

b- Tapusunun bulunması, üzerinde ipotek, şerh, haciz, vergi borcu, imar yönünden sit alanı, yeşil alan, sel bölgesi, belediye kamulaştırma alanı vb. içerisinde bulunmaması.

c- Üzerinde miras ve diğer konularla ilgili hukuki problem bulunmaması,

Gayrimenkul bağış işlemleri hukuken 2 (iki) yolla yapılabilmektedir.

1- Tapu Sicil Müdürlükleri Aracılığıyla Yapılan Bağışlar

Tapu Sicil Müdürlüğünde yapılan bağışlarda 2 (iki) çeşit uygulama mevcuttur.

A- Şartsız Bağış: Dernek yetkilimiz bağışçı ile birlikte ilgili Tapu Sicil Müdürlüğüne giderler. Taşınmazın tapusu Derneğimiz üzerine bağış yoluyla devir edilir. Bu tür bağışlarda bağışçının gayrimenkul üzerinde hiçbir hakkı kalmaz, gayrimenkul Derneğimizin mülkiyetine geçer.

B- İntifa (Kullanma) Haklı Bağış

Dernek yetkilimiz bağışçı ile birlikte ilgili Tapu Sicil Müdürlüğüne giderler. Bağışçı, gayrimenkulün çıplak mülkiyet hakkını Derneğimize devreder, ancak tapuya konulan kayıtla (şerhle), intifa (kullanma) hakkı kendisinde kalır. Bağışçının vefatına kadar gayrimenkul bağışçıya aittir. Yasal vergilerini  (Emlak vergisi vb.) kendisi öder. İstediği gibi tasarruf eder. Kendisi oturur veya kiraya verebilir. Ancak satamaz ve devredemez. Vefat halinde, yasal işlemlerin tamamlanmasından sonra, söz konusu gayrimenkulün intifa hakkı (kullanma)  da Derneğimize geçer ve Derneğimiz gayrimenkulün tam mülkiyetine sahip olur.

2- Vasiyetname ile Yapılan Bağış

Bağışçı, sahibi bulunduğu gayrimenkulün, ölümünden sonra, Derneğimizde kalmasını istiyorsa, noter huzurunda bir vasiyetname düzenler.

Böyle bir vasiyetnamenin düzenlenmesi için, bağışçının resmi sağlık kurumlarından bir sağlık raporu alması ve noterdeki vasiyetname işleminin de raporun alındığı aynı gün yapılması gerekmektedir. Noter işlemi sırasında, nüfus kâğıdı, gayrimenkulün tapusu, 2 adet resim ve iki kişinin de şahit olarak bulunması istenir. Bağışı yapan kişi, vasiyetnamenin bir suretini bilgi için Derneğimize verebilir.

Vasiyetnamenin düzenlenmesinden sonra, Noterlik, bağışçının kayıtlı bulunduğu Nüfus Müdürlüğü’ne, şahsın vasiyeti bulunduğuna dair bir bilgi yazısı yollar. Vefat gerçekleştiğinde, görülecek olan davada, kişinin kayıtlı bulunduğu Nüfus Memurluğu’ndan nüfus kayıt sureti isteneceğinden, ortada bir vasiyet bulunduğu ilgili mahkemece anlaşılır ve Vakfımız bu aşamada devreye girmiş olur. Mahkemenin kararı kesinleştiğinde, ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü Dernek adına tescil işlemi tamamlanır.

GAYRİMENKUL BAĞIŞ TALEPLERİNİZDE İZLEYECEĞİNİZ YOL

Derneğimize yapacağınız gayrimenkul bağış taleplerinizde, 0212 534 68 25-26 numaralı telefondan arayıp bilgi alabilir veya GAYRİMENKUL BAĞIŞI TALEP FORMUNU doldurup, Tapu fotokopisini de ekleyerek Derneğimizin 0212 534 68 27 numaralı faksına ya da info@iyilikder.org.tr  adresine ulaştırmanız gerekmektedir. Talepleriniz Dernek Yönetim Kurulumuz tarafından incelendikten sonra sonuç tarafınıza bildirilir.

İyilikder’den Çobanbey’e eğitim desteği
Halepçe'de 700 aileye deprem sonrası yardım dağıtımı gerçekleştirildi
Kuzey Irak deprem bölgesine yardımlarımız devam ediyor
İyilikder Yardımlaşma Derneği Resmi web sayfasıdır. iyilikder.org.tr © 2017 İNS Web Tasarım